Familieopstelling 

Wat is een familieopstelling?

Het uitgangspunt bij de familie-opstelling is dat je inzicht en handvatten krijgt om erachter te komen wie je werkelijk wilt zijn. Dankzij een opstelling worden je vraagstukken helder en krijg je begrip waarom je iets doet en wat je in de weg staat. Vaak doorzie je zelf al hoe je verder zou kunnen. Een opstelling werkt op intuïtie en gevoel. Je vraagstuk kan gaan over een familieruzie, maar ook over een persoonlijk probleem, gedoe op je werk of een ondernemersvraagstuk.

Tijdens de familieopstelling ga je anders kijken naar jezelf. En vooral naar hoe jij je verhoudt tot het vraagstuk en je omgeving. Een opstelling kan op een ontroerende en wonderbaarlijke manier inzicht geven in de onderbewuste patronen die daaraan ten grondslag liggen. Patronen die vaak van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 

Zo gaan we aan de slag

Bij een familieopstelling ben jij als eerste aan zet. Je brengt een vraagstuk in waarin je inzicht wenst te krijgen. Voor dit vraagstuk gaan we letterlijk een opstelling maken. Individueel of met andere deelnemers die de representanten uit jouw situatie vertegenwoordigen. Jij geeft aan hoe jij je verhoudt ten opzichte van hen door ze – puur op je gevoel – op een plaats te zetten.

Het plaatsen van de representanten leidt telkens tot iets verrassends. Je schept een nieuwe context voor de deelnemers, waardoor er waardevolle informatie over je thema vrijkomt. In het proces dat volgt, kan de plaats van de representanten wijzigen. Een korte dialoog kan helpen om een gezonde plaats voor de leden te vinden. Dit proces kan helend zijn, omdat oude patronen worden losgelaten en nieuwe gezonde beelden worden geïntegreerd.

Op deze manier wordt jouw rol of positie binnen de hele situatie duidelijk. Een situatie die we vervolgens opnieuw gaan invullen. Met een plaats of rolverdeling die past binnen jouw waarden. Zo scheppen we samen een nieuwe context. Eén waar jij je gelukkig bij voelt en die past bij de rol die jij wenst.

 

En dit is de opbrengst

Je krijgt zicht op het gevoel en het gedrag van jou ten opzichte van iedereen die een actief onderdeel is van jouw vraagstuk. Er komen verstrikkingen aan het licht die een negatieve invloed hebben op je leven, zoals onverwerkte gevoelens die jou uit balans brengen. Aan de hand van eenvoudige instructies voor de representanten scheppen we een nieuwe situatie. Een context die je rust en balans brengen. Dankzij nieuwe inzichten, een betere rolverdeling en de heling van je oude innerlijke. Deze inzichten komen de ene keer direct tijdens de opstelling, maar soms pas wat later.

Meer informatie over de familieopstelling vind je op www.familieopstellingen.info.

“Op zoek te gaan naar de antwoorden van mezelf.”

Wil je meer weten?

Heb je een vraag waarop deze pagina het antwoord niet geeft? Neem gerust contact met me op.

    Privacyverklaring

    Nida Zegers Coaching nieuwsbrief

    Wil je op de hoogte blijven?

    Wil je periodiek nieuws en inspiratie van mij ontvangen in je mailbox? Laat hieronder je e-mailadres achter en ik houd je op de hoogte.